Matovič už dosť, začnite konať

30. marca 2020, logika11, Nezaradené

Po takzvanom náročnom týždni v ktorom sa vláda venovala zdravotníckym opatreniam, k ich kvalite sa radšej ani nevyjadrím, nám predstavili ekonomické opatrenia na záchranu hospodárstva. Neviem koľko sa budú venovať tejto téme, ale potom asi príde téma fungovania štátnych úradov v podmienkach núdzového stavu a potom nejaké iné.

Tento postup je priam trestuhodný a nezodpovedný a povedie k absolútnemu chaosu v našom štáte. Je potrebné si stanoviť v ktorých oblastiach života nám koronavírus spôsobí problémy a tieto riešiť naraz, nakoľko sú prepojené a opatrenie v jednej oblasti vyvolajú problémy v druhej. Je nutné riešiť tieto oblasti. Zdravotníctvo, hospodárstvo, ekonomiku, výživu obyvateľstva ,sociálne procesy, dopady na psychiku a predovšetkým bezpečnosť štátu a jeho obyvateľov. Toto treba riešiť naraz, nemôžu sa týždeň zaoberať jednou oblasťou . Tieto procesy sú prepojené navzájom previazané a vyriešenie jedného nie je riešením problému ako celku.

Na ilustráciu, čo z toho, napr. ľudia nezomrú na koronavírus, ale následne budú zomierať od hladu, alebo budú zabití pri pouličných rabovačkách. Alebo čo z toho, že zachránime zamestnanosť, ak firmy nebudú mať pre koho vyrábať, lebo dôjde ku krachu najväčších európskych a svetových firiem.

Už teraz mali byť prijaté opatrenia na podporu poľnohospodárov, daný zákaz vývoz potravín a ich uskladnenie v skladoch štátnych hmotných rezerv, zákaz výsevu repky, povinnosť siať obilie a zemiaky a náklady  poľnohospodárom by mal preplatiť štát. Riešiť veci po uplynutí agrotermínov je zbytočné. Nestačí platiť zamestnancov firiem, ale hľadať formy na zmenu ich výrobných programov, identifikovať čo budeme potrebovať a nedostaneme to z druhých krajín. Krajiny sa zatvárajú a každá si bude riešiť nedostatok produktov predovšetkým zákazom ich vývozu.

V oblasti strategických podnikov sú prijaté opatrenia? Ako budú fungovať v krízovej situácií? Zamýšľa sa niekto nad tým, že obsluhy atómových elektrárni, by mali fungovať v sprísnených epidemiologických podmienkach. Nie je veľa ľudí čo vedia tieto elektrárne obsluhovať.

Už dnes by sa mali precvičovať spoločné postupy ozbrojených zložiek pri pouličných nepokojoch a vytvárať spolupracujúcu domobranu. Nie je to prehnané, naša potravinová sebestačnosť je 36% a keby situácia trvala viac ako tri štyri mesiace, bolo by pravdepodobné potrebné zaviesť prídelový systém. Nechcem kuvikať a modlím sa , aby to nebolo, ale pripraviť sa treba. Dnes je situácia v západných štátoch kritická a keď sa zhorší a my stále budeme na tom relatívne dobre, môžeme očakávať doslovne utečencov, čo budú utekať pred koronavírusom a jeho následkami na naše územie. Kto ich zastaví?

Sú tu ďalšie a ďalšie problémy na riešenie, ale ako som už konštatoval, niet času na ich jednotlivé a postupne riešenie. Musia sa riešiť komplexne a nie jalovými debatami. Matovič musí začať riadiť procesy a nie riešiť všetko sám, ako z tej rozprávky ja ťam, ja ťam. Jednotlivé ministerstvá majú dať riešenia na krízový štáb, tam ich schváliť a posunúť ich do vlády a parlamentu. Zatiaľ krízový štáb a Matovič  suplujú prácu ministerstiev.  Ani riaditeľ továrne nechodí k robotníkom ku sústruhu a spolu s inžiniermi nekreslí výkresy.

Preto Vás pán Matovič vyzývam , začnite konať ako predseda vlády, zapojte do riešenia problémov čo najširšiu plejádu odborníkov, príslušných profesních organizácií, ale cez jednotlivé rezorty a nie krízový štáb. Začnite procesy riadiť a nie v procesoch sa topiť. Je to jediná cesta na zvládnutie problémov vyvolaných koronavírusom.