Založ si blog

Matovič už dosť, začnite konať

Po takzvanom náročnom týždni v ktorom sa vláda venovala zdravotníckym opatreniam, k ich kvalite sa radšej ani nevyjadrím, nám predstavili ekonomické opatrenia na záchranu hospodárstva. Neviem koľko sa budú venovať tejto téme, ale potom asi príde téma fungovania štátnych úradov v podmienkach núdzového stavu a potom nejaké iné.

Tento postup je priam trestuhodný a nezodpovedný a povedie k absolútnemu chaosu v našom štáte. Je potrebné si stanoviť v ktorých oblastiach života nám koronavírus spôsobí problémy a tieto riešiť naraz, nakoľko sú prepojené a opatrenie v jednej oblasti vyvolajú problémy v druhej. Je nutné riešiť tieto oblasti. Zdravotníctvo, hospodárstvo, ekonomiku, výživu obyvateľstva ,sociálne procesy, dopady na psychiku a predovšetkým bezpečnosť štátu a jeho obyvateľov. Toto treba riešiť naraz, nemôžu sa týždeň zaoberať jednou oblasťou . Tieto procesy sú prepojené navzájom previazané a vyriešenie jedného nie je riešením problému ako celku.

Na ilustráciu, čo z toho, napr. ľudia nezomrú na koronavírus, ale následne budú zomierať od hladu, alebo budú zabití pri pouličných rabovačkách. Alebo čo z toho, že zachránime zamestnanosť, ak firmy nebudú mať pre koho vyrábať, lebo dôjde ku krachu najväčších európskych a svetových firiem.

Už teraz mali byť prijaté opatrenia na podporu poľnohospodárov, daný zákaz vývoz potravín a ich uskladnenie v skladoch štátnych hmotných rezerv, zákaz výsevu repky, povinnosť siať obilie a zemiaky a náklady  poľnohospodárom by mal preplatiť štát. Riešiť veci po uplynutí agrotermínov je zbytočné. Nestačí platiť zamestnancov firiem, ale hľadať formy na zmenu ich výrobných programov, identifikovať čo budeme potrebovať a nedostaneme to z druhých krajín. Krajiny sa zatvárajú a každá si bude riešiť nedostatok produktov predovšetkým zákazom ich vývozu.

V oblasti strategických podnikov sú prijaté opatrenia? Ako budú fungovať v krízovej situácií? Zamýšľa sa niekto nad tým, že obsluhy atómových elektrárni, by mali fungovať v sprísnených epidemiologických podmienkach. Nie je veľa ľudí čo vedia tieto elektrárne obsluhovať.

Už dnes by sa mali precvičovať spoločné postupy ozbrojených zložiek pri pouličných nepokojoch a vytvárať spolupracujúcu domobranu. Nie je to prehnané, naša potravinová sebestačnosť je 36% a keby situácia trvala viac ako tri štyri mesiace, bolo by pravdepodobné potrebné zaviesť prídelový systém. Nechcem kuvikať a modlím sa , aby to nebolo, ale pripraviť sa treba. Dnes je situácia v západných štátoch kritická a keď sa zhorší a my stále budeme na tom relatívne dobre, môžeme očakávať doslovne utečencov, čo budú utekať pred koronavírusom a jeho následkami na naše územie. Kto ich zastaví?

Sú tu ďalšie a ďalšie problémy na riešenie, ale ako som už konštatoval, niet času na ich jednotlivé a postupne riešenie. Musia sa riešiť komplexne a nie jalovými debatami. Matovič musí začať riadiť procesy a nie riešiť všetko sám, ako z tej rozprávky ja ťam, ja ťam. Jednotlivé ministerstvá majú dať riešenia na krízový štáb, tam ich schváliť a posunúť ich do vlády a parlamentu. Zatiaľ krízový štáb a Matovič  suplujú prácu ministerstiev.  Ani riaditeľ továrne nechodí k robotníkom ku sústruhu a spolu s inžiniermi nekreslí výkresy.

Preto Vás pán Matovič vyzývam , začnite konať ako predseda vlády, zapojte do riešenia problémov čo najširšiu plejádu odborníkov, príslušných profesních organizácií, ale cez jednotlivé rezorty a nie krízový štáb. Začnite procesy riadiť a nie v procesoch sa topiť. Je to jediná cesta na zvládnutie problémov vyvolaných koronavírusom.

Na Slovensku prebehol vojenský prevrat

05.11.2020

V návale informácií, nariadení, obmedzení a neodkladných výterov nosa, sme si ani neuvedomili, že na Slovensku prebehol vojenský prevrat. Našťastie zatiaľ len s dočasnou platnosťou, ale spojenou prebratím kompletnej moci v štáte. Čo sa vlastne stalo? Vláda poverila vykonaním celoplošného testovania armádu, bez súhlasu jej vrchného veliteľa, prezidentky Zuzany Čaputovej. [...]

Matovičov výnimočný stav

01.04.2020

Myslím si, že osobné filozofovanie, čo sa stane keď schvália výnimočný stav je úplné zbytočné. Že nie je potrebné ho vzhľadom na súčasný stav vyhlasovať, vie väčšina ľudí a aj to, že do budúcna nič nevyrieši. Čo je však dôležité je to, čo výnimočný stav je a aké nepríjemnosti môže každému občanovi priniesť. Preto si je dobré naštudovať, čo [...]

Zákon ktorý naplnil Matovičove sny a ciele nášho veľkého brata

27.03.2020

Nechcem sa hrať na babu Vangu, ale po prijatí zákona o sledovaní ľudí dôjde asi k tomuto scenáru. Nový zákon má svoju logiku pre jeho tvorcov. Je podstatne širší ako by si to vyžadoval cieľ na ktorý je určený a zároveň údaje má spracovávať a vyhodnocovať Úrad verejného zdravotníctva, ktorý to nemôže zvládnuť, ani kapacitne , ani odborne. Nakoľko sa ale [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

logika11

mam rad presne pojmy

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 59089x
Priemerná čítanosť článkov: 7386x

Autor blogu

Kategórie