Založ si blog

Na Slovensku prebehol vojenský prevrat

V návale informácií, nariadení, obmedzení a neodkladných výterov nosa, sme si ani neuvedomili, že na Slovensku prebehol vojenský prevrat. Našťastie zatiaľ len s dočasnou platnosťou, ale spojenou prebratím kompletnej moci v štáte.

Čo sa vlastne stalo? Vláda poverila vykonaním celoplošného testovania armádu, bez súhlasu jej vrchného veliteľa, prezidentky Zuzany Čaputovej. Zároveň protiprávne podriadila pod velenie armády všetky ozbrojené a civilné zložky štátu. Armáda rozmiestnila na celom území štátu 8000 príslušníkov a ďalších 1800 vojakov nasadila na kontrolné body. Tým prakticky strategicky obsadila celé územie republiky. spolu s príslušníkmi policajného zboru, ktorí však podliehali veleniu armády a zabezpečovali úlohy podľa ich pokynov. Armáde velil Minister obrany a z pozadia  Matelko. Nikto v celom štáte nebol v tejto chvíli schopný akýmkoľvek spôsobom zabrániť situácii, kedy armáda by začala konať protizákonne. Prezidentka sa voči faktickému odobratiu jej moci neohradila a parlament nebol schopný zasadať pre koronavírus. Vládni predstavitelia si veľmi dobre uvedomovali túto situáciu a hrali sa na veľkých vojvodcov, ako Krajniak v uniforme, alebo Matelko keď salutoval náčelníkovi generálneho štábu. Veleniu armáde podliehali aj civilné zložky, ako ministerstva, zdravotníctva, hospodárstva, alebo dopravy. Tiež veleniu podliehali aj predstavitelia samospráv a dobrovoľných organizácií, ako hasiči a pod.

Môžeme si povedať, že sa nič nestalo, armáda sa vrátila do kasární a život sa vrátil do normálu. Nie je to ale pravda. Tu sa realizoval vojenský prevrat na základe porušenia ústavy Slovenskej republiky za účasti cudzích vojsk. Aj keď len dočasne a bez následkov. Ale zostala tu horká príchuť nezákonnosti a  mrazivá obava, či to nebola len skúška, či sa to dá a či národ nejako zareaguje. Mohla to byť len iniciatíva našej vlády, ale je tiež možné, že to robila na požiadanie zvonku a takýto scenár sa môže uplatniť vo viacerých štátoch.

Všetci vieme, že máme psychicky narušeného premiéra. A tým sa otvára nebezpečie, že v prípade, keby mal stratiť svoju moc, má v rezerve jeden scenár, ktorý si úspešne vyskúšal. Preto je potrebné, aby sa konečne zobudila prezidentská kancelária a Generálna prokuratúra a potrestali zodpovedné osoby za porušovanie ústavy a prekračovanie svojich právomoci. Zároveň je potrebné, aby občania si uvedomili svoje ústavné práva a nedali sa vydierať protizákonnými opatreniami, v opačnom prípade sa môžu jedného dá zobudiť do diktatúry a neslobody, kde im budú odobraté ich základné občianske práva. Keď sa ľudia boja postaviť na odpor, nech to nerobia pre seba, ale pre svoje deti, aby tie nemuseli raz žiť v totalite.

Matovičov výnimočný stav

01.04.2020

Myslím si, že osobné filozofovanie, čo sa stane keď schvália výnimočný stav je úplné zbytočné. Že nie je potrebné ho vzhľadom na súčasný stav vyhlasovať, vie väčšina ľudí a aj to, že do budúcna nič nevyrieši. Čo je však dôležité je to, čo výnimočný stav je a aké nepríjemnosti môže každému občanovi priniesť. Preto si je dobré naštudovať, čo [...]

Matovič už dosť, začnite konať

30.03.2020

Po takzvanom náročnom týždni v ktorom sa vláda venovala zdravotníckym opatreniam, k ich kvalite sa radšej ani nevyjadrím, nám predstavili ekonomické opatrenia na záchranu hospodárstva. Neviem koľko sa budú venovať tejto téme, ale potom asi príde téma fungovania štátnych úradov v podmienkach núdzového stavu a potom nejaké iné. Tento postup je priam trestuhodný [...]

Zákon ktorý naplnil Matovičove sny a ciele nášho veľkého brata

27.03.2020

Nechcem sa hrať na babu Vangu, ale po prijatí zákona o sledovaní ľudí dôjde asi k tomuto scenáru. Nový zákon má svoju logiku pre jeho tvorcov. Je podstatne širší ako by si to vyžadoval cieľ na ktorý je určený a zároveň údaje má spracovávať a vyhodnocovať Úrad verejného zdravotníctva, ktorý to nemôže zvládnuť, ani kapacitne , ani odborne. Nakoľko sa ale [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

logika11

mam rad presne pojmy

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 59105x
Priemerná čítanosť článkov: 7388x

Autor blogu

Kategórie